Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękki i rozpływający się w ustach placek cappuccino to coś, co ucieszy każdego miłośnika czekolady i łagodnego smaku kawy. Deser prezentuje się bardzo imponująco, więc przygotuj go na rodzinne przyjęcie lub spotkanie z przyjaciółmi.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1386
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12237
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1386
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12237
Składniki
Umieść wodę, olej, 200 g cukru i kakao w garnku, wymieszaj, zagotuj i zdejmij z palnika. Cukier powinien być rozpuszczony. Przesiej mąkę do miski, dodaj proszek do pieczenia i sodę. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę, utrwalając 100 g cukru. Następnie dodawaj po jednym żółtku, aż otrzymasz puszysty i jasny krem. Powoli dolewaj przestudzoną masę kakaową, zwolnij obroty miksera i porcjami wykładaj mączną mieszankę. Dokładnie wymieszaj ciasto, a następnie wylej je do blaszki (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C przez 40-45 minut do momentu tzw. suchego patyczka. Następnie wyjmij ciasto, ostudź i przetnij ostrym, długim nożem na dwa równe blaty.
Zaparz kawę rozpuszczalną i zostaw do przestygnięcia. Jeśli lubisz ciasta z dodatkiem alkoholu, dodaj do ponczu odrobinę rumu. Wymieszaj płyn i nasącz nim obydwa blaty ciasta.
Zimną śmietanę kremówkę (powinna być prosto z lodówki) ubij na szybkich obrotach miksera na sztywną masę. Po czym utrwal cukrem pudrem, dodaj proszek cappuccino i delikatnie wymieszaj łyżką. Wyłóż krem na dolną warstwę ciasta, przykryj drugim plackiem i wstaw ciasto do lodówki.
Do garnka wlej 300 ml mleka i doprowadź do wrzenia. W drugiej miseczce rozmieszaj budyń w reszcie mleka i wlej zawiesinę na gotujące się mleko. Energicznie mieszając, zrób budyń i odstaw do wystygnięcia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i lekko przestudź (jeśli czekolada będzie gorąca, masa może się zwarzyć). Utrzyj miękkie masło na jasny krem, następnie dodawaj po łyżce przestudzonego budyniu i rozpuszczonej czekolady. Wymieszaj, aby konsystencja była jednorodna. Jeśli masa jest za mało słodka, dosyp odrobinę cukru pudru, a jeśli zbyt słodka – wsyp trochę kakao w proszku. Możesz dolać także niewielką ilość rumu. Wyłóż czekoladową masę na wierzch schłodzonego ciasta i posyp solą morską. Sól podkręca smak słodyczy tworząc fantastyczny kontrast. Ciasto podawaj schłodzone.