Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek cytrynowy z budyniem i pianką"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 267
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 108
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4576
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 182
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 267
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 108
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4576
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 182
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę wody, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek. Mieszając, gotuj aż zgęstnieje.
Masło utrzyj na puch. Nie przerywając miksowania, dodawaj wystudzony budyń. Masę wyłóż na biszkopt, wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wciąż miksując, powoli wlewaj tężejącą galaretkę.
Piankę wyłóż na masę budyniową, na wierzchu ułóż herbatniki, udekoruj lukrem. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie