Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek cytrynowy z budyniem i pianką"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 675
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę wody, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek. Mieszając, gotuj aż zgęstnieje.
Masło utrzyj na puch. Nie przerywając miksowania, dodawaj wystudzony budyń. Masę wyłóż na biszkopt, wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wciąż miksując, powoli wlewaj tężejącą galaretkę.
Piankę wyłóż na masę budyniową, na wierzchu ułóż herbatniki, udekoruj lukrem. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie