Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek cytrynowy z budyniem i pianką"
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 426
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 911
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 78
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2615
Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 426
Potrzebnych jest tylko 5 głównych składników i mamy szybką, prostą w wykonan...
Odsłon: 911
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 78
Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 2615
Składniki
Białka ubij mikserem na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz po jednym żółtku. Następnie dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę wody, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Proszek budyniowy wymieszaj z 1 szklanki wody. Do rondelka wlej 1 szklankę wody, dodaj cukier oraz sok z cytryny, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek. Mieszając, gotuj aż zgęstnieje.
Masło utrzyj na puch. Nie przerywając miksowania, dodawaj wystudzony budyń. Masę wyłóż na biszkopt, wstaw do lodówki.
Galaretkę rozpuść w 1 szklance wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder. Wciąż miksując, powoli wlewaj tężejącą galaretkę.
Piankę wyłóż na masę budyniową, na wierzchu ułóż herbatniki, udekoruj lukrem. Wstaw do lodówki.
60 minut. Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie