Do góry

Desery Przepis na:

Placek czekoladowy

Placek czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3770

Dodano:

Odsłon: 2501

Ciasto można przełożyć powidłami.

Składniki

  • margaryna 225 g
  • czekolada deserowa 100g
  • mąka pszenna 300 g
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 200g
  • kwaśna śmietana 150 ml
  • jajka 2 sztuki
  • śmietana 2 łyżki (do polewy)
  • margaryna 25 g (do polewy)
  • czekolada mleczna 100g (do polewy)
  • czekolada deserowa 100 g (do polewy)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać czekoladę i margarynę. Na małym ogniu wszystko roztopić często mieszając.

  2. Do miski wsypać mąkę, proszek i cukier. Wlać wystudzoną masę czekoladową.Dokładnie wymieszać mikserem. Dodać śmietanę.

  3. Na koniec dodać ubite jajka. Wymieszać mikserem na małych obrotach.

  4. Wlać do formy (30x20) wyłożonej pergaminem. Piec ok.40 min 190 st.

  5. Do rondelka wlać 6 łyżek wody, czekoladę deserową i mleczną, margarynę. Dodać śmietanę. Roztopić na małym ogniu.

  6. Wystudzoną polewę nałożyć na ciasto. Wstawić do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń