Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek drożdżowy z kruszonką"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 105 minut
W miseczce wymieszać 40 dag mąki ze szczyptą soli, 7,5 dag cukru i 1 torebką cukru wanilinowego. Dodać drożdże. Wbić jajko. Wlać 150 ml ciepłego mleka. Dołożyć 7,5 dag masła pokrojonego na kawałeczki. Zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 minut.
Proszek budyniowy wymieszać z 100 ml mleka i 7,5 dag cukru. Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobiony budyń. Gotować minutę, mieszając. Budyń przelać do metalowej miseczki. Przykryć folią, odstawić do wystudzenia.
Resztę mąki wymieszać z 15 dag cukru i drugą torebką cukru wanilinowego. Dodać szczyptę soli, żółtko i 15 dag masła. Rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Blachę 32x37 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować na gruby placek. Wylepić nim spód blachy. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Śliwki rozciąć, usunąć pestki (poza sezonem można wziąć same jabłka). Na placku drożdżowym rozsmarować budyń. Rozłożyć owoce. Posypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 45 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco