Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 4060
Dodano: 14.05.2014
Odsłon: 23669
> 6 os. | > 60 min | średnie | drogie |
Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle ucierając.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii.
Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek .
Pieczemy około 30 minut...smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

Mooa 23 maja 2017Zgłoś do usunięcia
Jak na mój pierwszy raz gdzie w google sprawdzałam co to znaczy "utrzeć" wyszedł baaardzo dobry. Przepis.. chyba lepszego nie znajdziecie :) dziś zrobię go drugi raz :) mam nadzieję,że bez grudek..2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 16 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ciasto drożdżowe, uwielbiam rabarbar, więc ciasto jest na pewno pyszne i w dodatku z kruszonką )) Mniam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

aniolywkuchni 16 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Bardzo bardzo dziekuje za mile slowa;)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 14 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Placek z rabarbarem i kruszonką....moje smaki a tak jak Ty jestem również zakochana w rabarbarze:)))1 Kto głosował? | Odpowiedz

etui 14 maja 2014Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się...1 Kto głosował? | Odpowiedz