Do góry

Desery Przepis na:

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3436

Dodano:

Odsłon: 22223

Moja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam

Składniki

  • Ciasto drożdżowe słodkie;
  • 200 ml letniego mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 5 żółtek + 2 jajka,
  • 150 g masła
  • 50 g śmietanki 36 %,
  • Nadzienie;
  • 600 g rabarbaru,
  • 3 łyżki cukru trzcinowego,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • ziarenka wanilii,
  • Kruszonka;
  • 75 g masła,
  • szczypta soli,
  • 100 g mąki,
  • 75 g cukru trzcinowego,
> 6 os. > 60 min średnie drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle ucierając.Mąkę przesiewamy, dodajemy rozczyn. Wyrabiamy.Wlewamy śmietankę a następnie w dwóch partiach masę maślano-jajeczną. Wyrabiamy około 20 minut.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną sól. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.Przekładamy na blaszkę.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    Nadzienie; Obieramy rabarbar, kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.Mieszamy ze skórką z cytryny i ziarnami wanilii.

    Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia.

    Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek .

    Pieczemy około 30 minut...smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mooa 23 maja 2017 Jak na mój pierwszy raz gdzie w google sprawdzałam co to znaczy "utrzeć" wyszedł baaardzo dobry. Przepis.. chyba lepszego nie znajdziecie :) dziś zrobię go drugi raz :) mam nadzieję,że bez grudek..

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 maja 2014 Uwielbiam ciasto drożdżowe, uwielbiam rabarbar, więc ciasto jest na pewno pyszne i w dodatku z kruszonką )) Mniam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 14 maja 2014 Placek z rabarbarem i kruszonką....moje smaki a tak jak Ty jestem również zakochana w rabarbarze:)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń