Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek dyniowy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 206
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 206
Składniki
Do mąki wymieszanej z cukrem pudrem dodaj pokrojony w małe kawałki tłuszcz, posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wylep ciastem dno i boki formy do tarty.
Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10 min w temperaturze 180° C, następnie usuń papier i piecz jeszcze 5 min. Przestudź.
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj śmietankę kremówkę oraz purée z dyni. Miksuj tak długo, aż dokładnie się połączą. Masę dyniową wylej na podpieczony spód, wierzch wyrównaj łyżką.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz 50-60 minut, aż wierzch się zetnie. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Źródło: Świat i Ludzie