Do góry

Desery Przepis na:

Placek dyniowy z białą pianką

Placek dyniowy z białą pianką

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 574

Dodano:

Odsłon: 6575

Jest po prostu pyszne :)

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • mąka żytnia, 1,5 szklanki + 1duża łyżka
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • MARGARYNA LUB MASŁO, 1
  • aromat (dowolny), kilka kropli
  • NA MASĘ:
  • dynia (puree), 1,5 szklanki
  • krem krówkowy, mała puszeczka
  • jajko, 2 + 5 do kruchego ciasta
  • cukier, 3 łyżki + 1 szklanka do białek
  • przyprawa do piernika, 1,5 łyżeczki
  • cynamon, 1,5 łyżeczki
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placek dyniowy z białą pianką

Przygotowanie

  1. Mąkę, drobno posiekany tłuszcz, 5 żółtek, aromat i proszek do pieczenia zagniatamy. Wkładamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy masę dyniową: 2 całe jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Następnie dodajemy puree z dyni, krem krówkowy, przyprawy i 1 łyżkę mąki żytniej. Wszystko mieszamy na gładką masę.

  2. Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy na dużą blachę do tarty lub zwykłą prostokątną blachę. Wylewamy masę dyniową na ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok 10-12 minut. Wierzch musi się lekko ściąć. W tym czasie z 5 pozostawionych białek i szklanki cukru ubijamy pianę. Wykładamy na lekko zapieczone ciasto i wkładamy ponownie do piekarnika. Pieczemy do momentu powstania chrupiącej skorupki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń