Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze w sklepach możecie znaleźć dynię. Jej połączenie z jabłkami daje ciekawe, puszyste, bardzo wilgotne ciasto
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 98
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 52
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2838
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 98
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 48
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 52
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2838
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 113
Składniki
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka myjemy (nie obieramy ze skórki), usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grube plasterki (najlepiej na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części). Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa jest już puszysta i jasno kremowa wbijamy kolejno jaja ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypujemy do masy maślanej. Wlewamy mleko. Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy startą dynię. Blachę o wymiarach 32 x 39 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wykładamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy po blaszce. Rozkładamy jabłka, delikatnie je wciskając w ciasto. Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy ok 15 min.
W tym czasie przygotowujemy orzechową kruszonkę. Stapiamy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel. Siekamy orzechy i mieszamy je z karmelem. Smażymy je jeszcze przez chwilę. Rozsmarowujemy na cieście i posypujemy resztą brązowego cukru. Pieczemy kolejne 20 min. Gotowy wystudzony placek możemy podać z bitą śmietaną.