Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny placek jabłkowy pachnący cynamonem i gałką muszkatołową.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22605
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14922
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44689
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 674
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22605
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14922
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4707
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44689
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 637
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 674
Składniki
Natłuszczam boki tortownicy, dół wykładam papierem do pieczenia, oprószam mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180-190 ˚C.
Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/.
Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Jabłka kroję na nieregularne kawałki – ja lubię poczuć jabłko, więc niby-kostka była duża, ale dowolność jest tu wskazana. Wedle preferencji. Wrzucam jabłka do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby jabłka się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę.
Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z jabłko-mącznym ciastem.
Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem brązowym i cynamonem. Piekę około 45 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki jabłek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Ja działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie się zezłoci /a nawet zbrązowieje/, a cukier utworzy skorupkę.