Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny placek jabłkowy pachnący cynamonem i gałką muszkatołową.
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 879
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1705
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4080
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 132
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 879
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1705
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4080
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 132
Składniki
Natłuszczam boki tortownicy, dół wykładam papierem do pieczenia, oprószam mąką. Piekarnik rozgrzewam do 180-190 ˚C.
Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/.
Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Jabłka kroję na nieregularne kawałki – ja lubię poczuć jabłko, więc niby-kostka była duża, ale dowolność jest tu wskazana. Wedle preferencji. Wrzucam jabłka do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby jabłka się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę.
Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z jabłko-mącznym ciastem.
Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem brązowym i cynamonem. Piekę około 45 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki jabłek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Ja działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie się zezłoci /a nawet zbrązowieje/, a cukier utworzy skorupkę.