Do góry

Desery Przepis na:

placek jabłkowy z cynamonem

placek jabłkowy z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2567

Dodano:

Odsłon: 1507

Przepyszny placek jabłkowy pachnący cynamonem i gałką muszkatołową.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli /albo dwie/
  • 2-3 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej i cynamonu
  • pół kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • 3 duże jabłka, najlepiej twarde
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • cukier brązowy i cynamon na posypkę
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Natłuszczam boki tortownicy, dół wykładam papierem do pieczenia, oprószam mąką.

    Piekarnik rozgrzewam do 180-190 ˚C.

  2. Przesiewam mąkę i łączę z cukrem, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Dorzucam pokrojone w kostkę masło. Zagniatam wszystko palcami do momentu wytworzenia grudek /takich trochę kruszonkowych/.

  3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne /zjadam je, a jakże/. Jabłka kroję na nieregularne kawałki – ja lubię poczuć jabłko, więc niby-kostka była duża, ale dowolność jest tu wskazana. Wedle preferencji.
    Wrzucam jabłka do mącznej mieszanki i łączę – tak, żeby jabłka się trochę pokryły i wszystko tworzyło ciastową mamałygę.

  4. Osobno rozkłócam jajka z mlekiem. Dodaję i mamałyguję dalej z jabłko-mącznym ciastem.

  5. Przekładam wszystko do formy. Posypuję cukrem brązowym i cynamonem.

    Piekę około 45 minut. Badam patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Duże kawałki jabłek mogą trochę zakłócać wynik metody patyczkowej. Ja działam na wyczucie. Czekałam, aż wierzch porządnie się zezłoci /a nawet zbrązowieje/, a cukier utworzy skorupkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 kwietnia 2014 Fajny placuszek od ,,nowej smakerki"Placuszek przyjmujemy i nową użytkowniczkę również.Życzymy miłej i owocnej z Nami współpracy.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń