Do góry

Desery Przepis na:

Placek japoński

Placek japoński

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15961

Dodano:

Odsłon: 8149

Popisowe ciasto mojej Babci z Bieszczad na święta..
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Wykonanie polewy:
    Wszystkie składniki zagotować, cały czas mieszając. Następnie odstawić z ognia, dodać żelatynę rozpuszczoną w łyżce gorącej wody i dobrze wymieszać.

    Wykonanie:
    Mak sparzyć dwa razy i zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając po łyżce maku. Następnie wlać stopioną ostudzoną margarynę i jabłka starte na tarce o grubych oczkach. Wymieszać, dodać grysik, proszek do pieczenia, oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu placka polać przygotowaną polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 22 maja 2017 O rany "Szarlotka japońska" oryginalna! - pod taką nazwą podano przepis na początku lat 80 (XX w.)- wówczas wydawano takie "gazetowe" przepisy. W mojej rodzinie nazwana "kaszanką" z uwagi na dodanie rodzynek. Bo w oryginale było ogólnie - bakalie. Od 35 lat piekę zamiast makowca na święta. PYCHA!! POLECAM!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń