Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ten ma pyszny orzechowo - marcepanowy smak. Polecam. Przepis znaleziony na innym portalu.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 913
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14479
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 399
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2773
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 913
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1661
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14479
Składniki
CIASTO CIEMNE: Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Rozpuścić czekoladę.Wymieszać mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Do utartego masła dodać czekoladę, a następnie stopniowo mąki z orzechami i proszkiem do pieczenia oraz masę jajeczną. Dodać rum. Wszystko dobrze zmiksować. Placek jest jeszcze smaczniejszy, gdy zamiast orzechów zmielonych, dodamy orzechy włoskie drobno pokrojone. CIASTO JASNE: masło 100 g, cukier 100 g, jajka - 2 szt., mąka 50 g, mąka ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki, marcepan 70 g. Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Zetrzeć dobrze schłodzony w zamrażalce marcepan. Dodać do niego mąki i proszek do pieczenia. Wszystko połączyć i dobrze zmiksować. Można też dodać trochę drobno pokrojonych migdałów. KRUSZONKA: masło 100 g, cukier 75 g, mąka 150 g, cukier waniliowy. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków lub dobrze wysmarować tłuszczem. Najpierw wylać ciemne ciasto, a na nie jasne. Poukładać połówki śliwek przeciętą częścią do góry i posypać kruszonką. Piec w temp. ca 190 st. C przez 45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest przepieczone.