Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ten ma pyszny orzechowo - marcepanowy smak. Polecam. Przepis znaleziony na innym portalu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3782
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 349
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 640
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3614
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 617
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3782
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 349
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 640
Składniki
CIASTO CIEMNE: Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Rozpuścić czekoladę.Wymieszać mąki z kakao, proszkiem do pieczenia i orzechami. Do utartego masła dodać czekoladę, a następnie stopniowo mąki z orzechami i proszkiem do pieczenia oraz masę jajeczną. Dodać rum. Wszystko dobrze zmiksować. Placek jest jeszcze smaczniejszy, gdy zamiast orzechów zmielonych, dodamy orzechy włoskie drobno pokrojone. CIASTO JASNE: masło 100 g, cukier 100 g, jajka - 2 szt., mąka 50 g, mąka ziemniaczana 50 g, proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki, marcepan 70 g. Utrzeć masło na puch. Ubić jajka z cukrem. Zetrzeć dobrze schłodzony w zamrażalce marcepan. Dodać do niego mąki i proszek do pieczenia. Wszystko połączyć i dobrze zmiksować. Można też dodać trochę drobno pokrojonych migdałów. KRUSZONKA: masło 100 g, cukier 75 g, mąka 150 g, cukier waniliowy. Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków lub dobrze wysmarować tłuszczem. Najpierw wylać ciemne ciasto, a na nie jasne. Poukładać połówki śliwek przeciętą częścią do góry i posypać kruszonką. Piec w temp. ca 190 st. C przez 45 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest przepieczone.