Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, delikatny oraz prosty i szybki w przygotowaniu placek wypełniony owocami z kompotu. Dobry na deser oraz jako dodatek do kawki :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9567
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1100
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 198
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20841
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i ponownie miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, ostudzone mało i jajka ubite z cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy (możemy także posłużyć się mikserem).
Owoce z kompotu (śliwki i jabłka) odcedzamy z zalewy i mieszamy z cynamonem. Następnie blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Wylewamy jedną część masy, a na niej układamy odcedzoną mieszankę owoców z kompotu. Następnie wylewamy drugą część masy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.