Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek mandarynkowy z bezą"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 172
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 133
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 788
Składniki
Stop 10 dag czekolady. Przestudź. Miękkie masło utrzyj z 20 dag cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij 4 jajka. Dodaj płynną czekoladę i wymieszaj całość mikserem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Ciasto utrzyj. Blachę (36 x 41 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką.
Mandarynki osącz z zalewy (świeże owoce obierz, usuń białą skórkę, podziel na cząstki). Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, zetrzyj skórkę, przekrój na pół i wyciśnij sok. Rozbij 5 jajek. Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki, a żółtka dodaj do twarogu. Wbij ostatnie jajko. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz 10 dag cukru i budyń.
Utrzyj mikserem na gładką masę. Połowę masy serowej wymieszaj z mandarynkami. Na spodzie przygotowanej blachy rozsmaruj czekoladowe ciasto. Wyłóż masę z mandarynkami. Przykryj pozostałą masą serową. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 30 minut.
Pozostałą czekoladę stop. Białka ubij z 15 dag cukru i szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim bezę. Cienkim strumieniem wylej na nią czekoladę i lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Piecz ciasto jeszcze 10 minut. Przed pokrojeniem dobrze wystudź.
ok. 1 godziny i 30 minut. 1 porcja ok. 220 kcal.Źródło: Tina