Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i bez blaszki placek z masą marcepanową i makową. Pozostała mi otwarta masa marcepanowa i makowa. Nic nie może się zmarnować.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8674
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7277
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4978
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327946
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8674
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7277
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4978
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327946
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok.1 godziny ). Masa marcepanowa. Podgrzać śmietankę dodać kawałki masy marcepanowej. Mieszać do uzyskania gładkie masy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przekładamy centralnie na blachę z papierem do pieczenia i formujemy okrąg ok. 26 cm. Boki zostawiamy grubsze tworząc wolne miejsce w środku. Środek ciasta napełniamy masą marcepanową, wygładzamy. Potem nakładamy masę makową. Boki ciasta możemy ozdobić resztką cienko rozwałkowanego ciasta, posypać płatkami migdałowymi i posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczemy w 180 C około 15-20 minut. Po upieczeniu dekoracyjne liście posmarowałam barwnikiem wymieszanym z alkoholem.