Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i bez blaszki placek z masą marcepanową i makową. Pozostała mi otwarta masa marcepanowa i makowa. Nic nie może się zmarnować.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1296
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4096
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1042
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 233
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1296
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4096
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1042
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok.1 godziny ). Masa marcepanowa. Podgrzać śmietankę dodać kawałki masy marcepanowej. Mieszać do uzyskania gładkie masy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przekładamy centralnie na blachę z papierem do pieczenia i formujemy okrąg ok. 26 cm. Boki zostawiamy grubsze tworząc wolne miejsce w środku. Środek ciasta napełniamy masą marcepanową, wygładzamy. Potem nakładamy masę makową. Boki ciasta możemy ozdobić resztką cienko rozwałkowanego ciasta, posypać płatkami migdałowymi i posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczemy w 180 C około 15-20 minut. Po upieczeniu dekoracyjne liście posmarowałam barwnikiem wymieszanym z alkoholem.