Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, szybki i bez blaszki placek z masą marcepanową i makową. Pozostała mi otwarta masa marcepanowa i makowa. Nic nie może się zmarnować.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jajko utrzeć z pozostałym cukrem. Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok.1 godziny ). Masa marcepanowa. Podgrzać śmietankę dodać kawałki masy marcepanowej. Mieszać do uzyskania gładkie masy. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przekładamy centralnie na blachę z papierem do pieczenia i formujemy okrąg ok. 26 cm. Boki zostawiamy grubsze tworząc wolne miejsce w środku. Środek ciasta napełniamy masą marcepanową, wygładzamy. Potem nakładamy masę makową. Boki ciasta możemy ozdobić resztką cienko rozwałkowanego ciasta, posypać płatkami migdałowymi i posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczemy w 180 C około 15-20 minut. Po upieczeniu dekoracyjne liście posmarowałam barwnikiem wymieszanym z alkoholem.