Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
KRUCHE CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczony miód, jaja, cukier, sodę. Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, każdą rozwałkować, wyłożyć na blachy (wyłożone papierem do pieczenia) i upiec w piekarniku (ok. 15 minut).
BISZKOPT: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Ubijać. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tej samej wielkości co ciasto kruche). Piec ok. 30 min.
MASA: Z 1/2 l mleka odlać połowę i zagotować z cukrem, margaryną i wanilią. Mąkę rozrobić z resztą mleka i wlać na gotujące się mleko. Szybko i dobrze wymiksować na gładką masę. Gorącą masą smarować: ciasto kruche, masa, na to biszkopt, masa, kruche.
POLEWA: Zagotować składniki. polać ciasto. Można użyć gotowe polewy. To jest po prostu pyszne.
Na skróty
Komentarze do przepisu (13)

mmimmro 25 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Ciasto upiekło się pięknie. Złożyłam je i odstawiłam do dnia następnego.Wyglądało imponująco! ALE!!!.. Smakowało byle jak:
- było suche
- słaby smak
Zupełnie nie wiem po co włożony do środka ten biszkopt. Myślę, ze jedna z koleżanek (
pika610) bardzo dobrze zrobiła mdyfikując je.
Ktoś (fatema345) się wypowiedział „Najlepsze ciasto świata!”????
Uważam, że ciasto nie powala.
1 Kto głosował? | Odpowiedz

barbi7115 08 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
no i mam dylemat..."soda do pieczenia"...nie słyszałam o czymś takim, albo jest soda oczyszczona albo proszek do pieczenia...to co w końcu ma być ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 23 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
jutro robie;) w ulubionych4 Kto głosował? | Odpowiedz

mysz204 22 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
aha czyli rozumiem ze biszkoptu sie juz nie kroi????tylko taki caly w srodek ciasta???1 Kto głosował? | Odpowiedz

lila32 25 września 2009Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobre ciasto!! Polecam!!!Świetny przepis na biszkopt.
3 Kto głosował? | Odpowiedz

fatema345 11 września 2009Zgłoś do usunięcia
Najlepsze ciasto świata! POLECAM WSZYSTKIM !pozdarwiam
3 Kto głosował? | Odpowiedz

pika610 21 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
A JA TROSZKĘ ZMODYFIKOWAŁAM TWÓJ PRZEPIS - MAM NADZIEJĘ ŻE NIE MASZ ZA ZŁE - I ZAMIAST BISZKOPTU DAŁAM BEZĘ KOKOSOWĄ. MNIAM!!!!1 Kto głosował? | Odpowiedz

kamilapatryk 03 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja tez mieszkam w Hiszpani dokladnie w Madrycie i zapewniam atka24 ze proszek do pieczenia jest w duzych sklepach np. Alcampo, pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

lilka 31 marca 2009Zgłoś do usunięcia
a jaka masa idzie do tego ciasta bo jak dobrze zrozumiałam to krówka idzie na góre?1 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 31 marca 2009Zgłoś do usunięcia
na jakiej wielkości blachę podane są te proporcje, proszę o odpowiedź i przy okazji pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz