Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek maślankowy z truskawkami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj do przesianej mąki ze szczyptą soli. Jajka umyj, rozbij i energicznie wymieszaj z maślanką. Wlej olej wąskim strumieniem. Połącz z mąką i cukrem, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach.
Mąkę na kruszonkę wymieszaj z cukrem i rozetrzyj z masłem, aż zrobią się grudki. Truskawki wymieszaj z mąką i 2 łyżkami cukru pudru.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj wierzch, obłóż truskawkami i posyp kruszonką. Piecz około 40 minut w 180oC. Gorące ciasto posyp resztą pudru, a gdy przestygnie, udekoruj listkami.
Zamiast oleju
Możesz go zastąpić masłem lub margaryną. Wystarczy 20 dag miękkiego tłuszczu.Źródło: Naj