Do góry

Desery Przepis na:

Placek na śmietanie z truskawkami

Przepis dnia 2019-06-16
Placek na śmietanie z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 4571

Pyszny placek na bazie palonego masła z świeżymi truskawkami. Wygląda i smakuje obłędnie, puszyste jak drożdżowe lez o wiele prostsze w wykonaniu

Składniki

  • 1 SZKLANKA ŚMIETANY 18%
  • 1 SZKLANKA CUKRU
  • 250 G MASŁA
  • 3 JAJKA
  • 4 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 1 OPAKOWANIE PROSZKU DO PIECZENIA (15 G)
  • 800 G TRUSKAWEK
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w rondelku. Zostawiając je nieco dłużej masło nabierze ciemnozłotego koloru (palone masło). Roztopione masło odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinno mieć temperaturę pokojową.

  2. Śmietanę roztrzep razem z jajkami.
    Do miski wsyp cukier oraz dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj śmietanę z jajkami oraz masło.
    Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

  3. Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia i rozprowadź masę w tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp pokrojone w większe kawałki truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 45 minut na termoobiegu.
    Ciasto po wetknięciu patyczka do środka powinno być upieczone i nie zostawiać śladu na nim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń