Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybszy, niezawodny placek na Wszystkich Świętych to efektowna babka marmurkowa. Wbrew nazwie możesz ją upiec w keksówce, tortownicy, a nawet prostokątnej formie. Przy proporcjach składników wykorzystanych w poniższym przepisie idealną formą będzie taka do babki, z kominem, o pojemności około 1,5 l.
Forma do babki z kominem o średnicy 22 cm
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4232
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416736
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4232
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416736
Składniki
Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj jajka z cukrem i cukrem z wanilią na jasną, puszystą masę.
Zmniejsz obroty miksera do średnich. Nie przerywając ucierania, cienką strużką wlej do masy olej.
Wymieszaj wszystkie produkty sypkie (mąkę, skrobię i proszek do pieczenia) i przesiej przez sitko.
Partiami dodaj do masy jajecznej produkty sypkie, mieszając ją delikatnie szpatułką - tylko do połączenia składników.
Podziel masę na dwie części w proporcji mniej więcej 3:1. Do mniejszej części wmieszaj kakao rozpuszczone w mleku.
Natłuść i oprósz mąką formę do babki z kominem o średnicy 22 cm. Przełóż do formy około 1/3 jasnego ciasta. Na nie wyłóż połowę ciasta z kakao. Powtarzaj te czynności do wyczerpania składników.
Wstaw formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Ciasto ma prawo popękać z wierzchu, tworząc efektowne „fale”.
Przed podaniem (gdy babka całkowicie wystygnie) możesz oprószyć placek cukrem pudrem.