Do góry

Desery Przepis na:

Placek Nugatowy

Placek Nugatowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 884

Ciasto babkowe, przełożone masą nugatową.Ciasto z tych słodkich, ale pyszne.

Składniki

  • CIASTO BABKOWE:
  • -8 jajek -¾ masła(tj.186 g.) roztopionego i ostudzonego
  • -250 g. mąki -1 szklanka cukru -2 budynie czekoladowe
  • -5 łyżek zimnej wody -2 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • MASA NUGATOWA:
  • -1 budyń krówkowy-duży(na 3/4l.)albo toffi -½ szklanki cukru
  • -2 szklanki mleka -1 żółtko -1 masło- 250 g.
  • -50 g. nugatu albo masy krówkowej -1 gorzka czekolada
  • DO POSYPANIA:
  • -czekolada ciemna i biała
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiać do ubitych jajek, mąkę z budyniami, kakao i proszkiem. Lekko mieszać, dolewając wodę na koniec masło. Wylać na blaszkę (30x40),wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.

  2. Po przestygnięciu przekroić na dwa placki.

  3. Spód włożyć do blaszki, zabezpieczonej papierem do pieczenia.

  4. masa-Budyń rozmieszać z żółtkiem i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń.Odstawić z pieca, dodać czekoladę w kostkach i nugat. Wymieszać do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić mieszając od czasu do czasu i schłodzić. Miksować masło i dodawać po łyżce budyniu. Masę podzielić na pół. Posmarować biszkopt.

  5. Przykryć drugim plackiem. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować. Na górę zetrzeć czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 08 kwietnia Dawno temu robiłam nugat (ręcznie!), strasznie ciężka robota, godzina ubijania na parze :) Było to dobre ciasto, ale świadomość wysiłku zniechęca mnie do wykonania. Nie spotkałam natomiast w sklepach gotowej masy nugatowej, muszę się rozejrzeć. Pozdrawiam i jak zwykle, podziwiam. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń