Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek serowy z orzechami w karmelu"
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 32
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 560
Polecam.
Odsłon: 117
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 32
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 560
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Ciasto równomiernie posyp bułką tartą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Twaróg utrzyj z mascarpone oraz 20 dag cukru, cukrem waniliowym i budyniem. Dodaj sok z cytryny oraz pozostałe 8 jajek. Masę serową dobrze wymieszaj, rozdziel. Do jednej połowy domieszaj kakao. Obie masy na przemian nałóż na przygotowany kruchy spód. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50?–?60 minut. Studź 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Pozostały cukier stop na jasny karmel razem z 3–4 łyżkami wody. Wymieszaj z orzechami. Udekoruj nimi gotowe ciasto.
ok. 90 minut. Chłodzenie ciasta ok. 60 minut . 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina