Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek serowy z orzechami w karmelu"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 86
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2484
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 86
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 172
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 741
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj cukier puder, masło i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Blachę wyłóż pergaminem. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Ciasto równomiernie posyp bułką tartą. Wstaw na godzinę do lodówki.
Twaróg utrzyj z mascarpone oraz 20 dag cukru, cukrem waniliowym i budyniem. Dodaj sok z cytryny oraz pozostałe 8 jajek. Masę serową dobrze wymieszaj, rozdziel. Do jednej połowy domieszaj kakao. Obie masy na przemian nałóż na przygotowany kruchy spód. Lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 50?–?60 minut. Studź 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Pozostały cukier stop na jasny karmel razem z 3–4 łyżkami wody. Wymieszaj z orzechami. Udekoruj nimi gotowe ciasto.
ok. 90 minut. Chłodzenie ciasta ok. 60 minut . 1 porcja ok. 420 kcal.Źródło: Tina