Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek styropian nazywany jest oszukanym sernikiem. Nie ma w nim sera, a masa jest przygotowywana z jogurtów naturalnych. W tym przepisie użyto jogurtów greckich, co dodaje deserowi jedwabistości i kremowości. Konfitura z pomarańczy nadaje charakterystycznego cytrusowego smaku i lekkiej kwaskowatości. Całość jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 83
Składniki
Przygotuj ciasto. Mąkę, i proszek do pieczenia przesiej do miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj suche składniki. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki. Zagnieć całość w ciasto kruche, dodając w połowie zagniatania łyżkę oliwy. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Jedną z nich zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pozostawioną połową ciasta wylep spód.
Przygotuj warstwę sernikową. Do drugiej miski wbij jajka. Ubij je na lekką, puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodawaj partami cukier, cały czas miksując. Następnie dodawaj po łyżce jogurtu greckiego oraz ekstrakt waniliowy, sól i mąkę. Wszystko razem delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Masę jogurtową wylej na przygotowany wcześniej spód.
Ostrożnie nałóż konfiturę pomarańczową na warstwę sernikową za pomocą łyżki lub noża. Drugą część ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce. Tak uzyskanymi wiórkami posyp wierzch ciasta. Placek styropian piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 60 minut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu, ostudź deser całkowicie przed krojeniem.