Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ucierany ze śliwkami swoją nazwę wziął od metody przygotowania – wszystkie składniki są razem ucierane i mieszane dużą drewnianą łyżką. Nie ma potrzeby wyciągania miksera ani zastosowywania specjalnych technik cukierniczych, dlatego ciasto zawsze wychodzi. Śliwki dodają mu przyjemnej kwaskowatości, a przyprawy korzenne nutki pikanterii.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34624
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 167
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3810
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34624
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 889
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 167
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3810
Składniki
Jeśli używasz mrożonych śliwek, nie rozmrażaj ich przed użyciem. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i imbir. W osobnej misce rozbełtaj jajka z mlekiem.
W garnuszku podgrzej miód z masłem i mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier. Odstaw i pozostaw do lekkiego ostudzenia. Do mąki wlej przestudzony już miód z masłem i utrzyj dużą drewnianą łyżką. Dodaj jajka z mlekiem i kontynuuj ucieranie do całkowitego połączenia składników.
Kwadratową formę do pieczenia o boku 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Jeśli korzystasz ze świeżych śliwek, przekrój je na pół lub na ćwiartki i usuń pestki. Jeśli korzystasz z mrożonych, teraz jest dopiero moment na wyjęcie ich z zamrażarki. Owoce rozłóż równomiernie na cieście, skórką do dołu.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, placek ucierany ze śliwkami posyp cukrem pudrem. Podawaj po schłodzeniu, ale ciasto wspaniale smakuje także na ciepło – na przykład z dodatkiem gałki lodów.