Do góry

Desery Przepis na:

Placek z blachy

Placek z blachy

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1419

Dodano:

Odsłon: 499

Wielka blacha ciasta z owocami, , zupełnie jak u babci :)

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 kg śliwek (wystarczy na wyłożenie połowy blachy)
  • 300 g wiśni (na drugą połowę blachy)
  • Cukier puder
  • Cynamon
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placek z blachy

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
    Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki.
    Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką).

  2. Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem.
    Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń