Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielka blacha ciasta z owocami, , zupełnie jak u babci :)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 463
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3918
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1354
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 463
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3918
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1354
Składniki
Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką).
Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem. Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Smacznego