Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielka blacha ciasta z owocami, , zupełnie jak u babci :)
Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki.
Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką).
Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem.
Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową.
Smacznego
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4097
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 26
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 40
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1027
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4097
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 26
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 40
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 104
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1027
Składniki
Mąkę wsypuję do miski, robię zagłębienie. Do zagłębienia wkruszam drożdże, wlewam 3 łyżki letniego mleka i zasypuję 1 łyżką cukru. Lekko mieszam drożdże z mlekiem, miskę przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką).
Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypuję je cukrem pudrem i cynamonem. Żeby ciasto drożdżowe nie było twarde na drugi dzień, najlepiej zawinąć je w folię aluminiową. Smacznego
Przepisy Desery
Desery
Kwiaty w galarecie
Desery
Mini słodkie torciki
Desery
Brownie rabarbarowe
Desery
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Kwiaty w galarecie
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 40
Mini słodkie torciki
Zapraszam na pyszny, słodki i szybki w przygotowaniu torcik o smaku snikersa....
Odsłon: 34