Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo soczyste, smaczne ciasto i co najważniejsze proste do wykonania. Duża ilość jabłek oraz jogurtowa zalewka nadaje ciastu wilgotności.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 106
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12280
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1500
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 106
Składniki
Do miski dajemy cukier, olej oraz jogurt i miksujemy. Nie trzeba dokładnie wymieszać. Odlewamy jedną szklankę (przyda się później}. Do miski wsypujemy mąkę i pozostałe składniki oprócz jabłek, rodzynek i żurawiny. Jabłka myjemy i usuwamy gniazdo nasienne, skórkę zostawiamy. Kroimy na ćwiartki następnie na plasterki. Masę wlewamy do formy o rozmiarze 25cmx35cm i rozprowadzamy. Jeśli blacha większa to można dać pół szklanki mąki, pół szklanki jogurtu więcej.
Teraz jabłka układamy pionowo rzędami tak aby nie stykały się. Teraz między jabłkami rozmieszczamy rodzynki i żurawinę. Wkładamy blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni na 35 do 40 minut. Po tym czasie wyciągamy placek i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch placka kremem co odlaliśmy. Następnie wkładamy do wyłączonego i ciepłego piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.