Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z morelami to świetna propozycja deseru na co dzień lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się też na pikniku czy grillu!
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2971
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1083
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2971
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1083
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj ze sobą cukier, wodę i jogurt do rozpuszczenia cukru. Dodaj olej, sok z cytryny, wanilię i ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do zemulgowania tłuszczu. Do drugiej miski przesiej wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj skórkę cytrynową. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych. Miksuj wszystko mikserem lub szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji pozbawionej grudek. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
Przygotuj morele. Owoce umyj i osusz. Wyjmij pestki, krojąc je na połowy. Umieść morele na wierzchu ciasta, miąższem do góry. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do osobnej miski i rozcieraj je palcami ze sobą aż otrzymasz kruszonkę. Posyp nią morele.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 60-70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij placek z morelami i ostudź go całkowicie przed zdjęciem formy.