Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek z morelami to świetna propozycja deseru na co dzień lub do niedzielnej kawy. Sprawdzi się też na pikniku czy grillu!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Przygotuj ciasto. Utrzyj ze sobą cukier, wodę i jogurt do rozpuszczenia cukru. Dodaj olej, sok z cytryny, wanilię i ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do zemulgowania tłuszczu. Do drugiej miski przesiej wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj skórkę cytrynową. Powoli dodawaj suche składniki do mokrych. Miksuj wszystko mikserem lub szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji pozbawionej grudek. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę.
Przygotuj morele. Owoce umyj i osusz. Wyjmij pestki, krojąc je na połowy. Umieść morele na wierzchu ciasta, miąższem do góry. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do osobnej miski i rozcieraj je palcami ze sobą aż otrzymasz kruszonkę. Posyp nią morele.
Upiecz ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 60-70 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij placek z morelami i ostudź go całkowicie przed zdjęciem formy.