Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas truskawek, malin, jeżyn, porzeczek…W dzisiejszych czasach takie owoce można kupić o każdej porze roku. Trafiają na sklepowe półki z krajów o cieplejszym niż w Polsce klimacie. Owoce z importu nie mogą jednak równać się smakiem i zapachem z krajowymi – świeżo zerwanymi, dojrzałymi w słońcu. Dlatego grzechem byłoby nie wykorzystać ich na dziesiątki sposobów, dopóki możemy się nimi cieszyć. Prosty placek z porzeczkami to jeden z wielu pomysłów na przetworzenie zakupionych na targu sezonowych rarytasów.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34644
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 897
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3862
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34644
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 897
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 219
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3862
Składniki
Umyj porzeczki i oddziel owoce od ogonków.
Roztop masło – w rondelku, na palniku o niskiej mocy albo w kąpieli wodnej. Masło nie może być gorące.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę (mikserem na wysokich obrotach). Stopniowo wlej do niej płynne masło, a następnie – maślankę.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Wsyp do ciasta większość porzeczek i delikatnie zamieszaj.
Natłuść i oprósz mąką keksówkę o długości 25 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzch wysyp resztę porzeczek. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wystudź na kratce. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.