Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z kwaskowatym rabarbarem i słodką, puszystą bezą. Smakuje tak dobrze, jak wygląda. Zawsze znika do ostatniego okruszka. Ciasto możecie upiec w blaszce przeznaczonej do tarty, naczyniu żaroodpornym lub tortownicy. Przepis jest niezwykle prosty, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Trzymaj się wytycznych, a placek wyjdzie perfekcyjnie.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 53
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 150
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 37
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 164
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 159
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 53
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 150
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 37
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 164
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 159
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, cukier puder, żółtka, szczyptę soli i łyżkę lodowatej wody. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Następnie uformuj z niego kulkę, owiń ją folią i wstaw do lodówki na koło 30 minut.
Umyj rabarbar, osusz łodygi i pokrój je na kawałki o długości około 1 cm. Pokrojony rabarbar przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Formę na tartę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt blaszki. Rozwałkowanym ciastem wylep spód i brzegi formy. Kruche ciasto ponakłuwaj widelcem, następnie przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na wierzch obciążenie - może to być ryż lub fasola czy groch.
Kruche ciasto z obciążeniem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na około 20 minut.
Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie. Podpiecz spód jeszcze przez około 7 minut, do zarumienienia się góry.
Na upieczony spód ciasta wyłóż nadzienie rabarbarowe. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika na około 15 minut.
Białka ubij na sztywną pianę z cukrem i szczyptą soli. Puszystą białą bezę wyłóż na placek z podpieczonym rabarbarem. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, przez w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 55 minut.
Upieczony placek z rabarbarem i bezą schładzaj początkowo w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie placek wyjmij z piekarnika i udekoruj prażonymi płatkami migdałowymi.