Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezapowiedziani goście? A może brak pomysłu na deser weekendowy? Zobacz nasz przepis na placek z wiśniami i galaretką na bazie kruchego spodu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 98
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 211
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 215
Składniki
Najpierw przygotuj spód do ciasta kruchego. Masło powinno mieć niską temperaturę, dlatego od razu po wyciągnięciu go z lodówki zacznij łączenie składników. Posiekaj je na mniejsze części. Mąkę pszenną przesiej na stolnicę albo wsyp do miski. Przełóż do niej masło, a także wbij jajko. Dodaj cukier i szczyptę soli.
Zacznij zagniatać ciasto, zrób to tylko do połączenia składników. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodaj łyżkę zimnej wody. Następnie ufromuj kulę, zawiń folią przezroczystą, a następnie umieść w lodówce na godzinę lub zamrażalniku na pół godziny.
W tym czasie możesz rozpuścić galaretkę, aby odstawić ją do ostygnięcia. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale odejmij 50 ml wody z całości. Dokładnie wymieszaj i odstaw. Ciasto wyciągnij z lodówki lub zamrażalnika. Rozwałkuj i wylep dno formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Na upieczony spód ułóż wiśnie, umyte i wydrylowane. Następnie zalej całość tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.