Do góry

Desery Przepis na:

placek z zielonymi śliwkami

placek z zielonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 376

Dodano:

Odsłon: 65

proste ucierane ciasto z renklodami

Składniki

  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • kwaśna śmietana - 3/4 szklanki
  • olej - 1/2 szklanki
  • jajka - 2 duże
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • renklody - 500 g
  • SKŁADNIKI KRUSZONKI:
  • masło - 25 g
  • cukier - 1 łyżka
  • mąka - 1 czubata łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
placek z zielonymi śliwkami

Przygotowanie

  1. Renklody umyć i wypestkować.

  2. Składniki ciasta (powinny być w temperaturze pokojowej) włożyć do misy miksera i dokładnie wymieszać.

  3. Formę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać, ułożyć na nim połówki śliwek. Z masła, cukru i mąki zrobić kruszonkę rozgniatając składniki widelcem, posypać po renklodach.

  4. Piec w temperaturze 170 stopni przez 50-60 minut (do suchego patyczka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń