Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek ze śliwkami na podwieczorek"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Mąki przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrami i z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka i wstaw do lodówki na godzinę.
Śliwki – najlepsze będą średnio dojrzałe – umyj i osusz. Przekrój na połówki i wypestkuj. Nagrzej piekarnik do 180oC. Blachę lub dużą formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by zachodził również na ścianki.
Ciasto pokrój na 3 części i każdą po kolei rozwałkuj. Ułóż je obok siebie na blasze, tak by powstał jeden duży placek. Ciasto posmaruj cieniutką warstwą powideł lub dżemu. Ułóż śliwki skórką do dołu. Owoce powinny zachodzić na siebie! Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Do tego ciasta będzie idealnie pasować jeden z podanych obok dodatków!
Smakowite dodatki do śliwek
Najprostszym rozwiązaniem są lody waniliowe czy kleks bitej śmietany. Warto jednak przygotować bardziej wyszukane słodkie akcenty!
• Sos szodonowy: 4 żółtka utrzyj w misce z 3 łyżkami cukru pudru. 1 szkl. białego wina zagotuj z 3 łyżkami cukru waniliowego. Gorące wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia sosu. Podawaj na ciepło lub na zimno.
• Sos czekoladowy: 15 g kakao rozmieszaj w 100 ml wody. Podgrzej, wsyp 10 dag cukru. Mieszając, podgrzewaj, by sos zgęstniał. Możesz go trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.Źródło: Naj