Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste placuszki z kawałkami soczystych jabłek. Są tak dobre, że znikają z talerza tuż po usmażeniu. Oprószone cukrem pudrem, podane z jogurtem naturalnym smakują obłędnie.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miski wkrusz świeże drożdże. Zasyp je łyżką cukru i dwoma łyżkami mąki. Wlej pół szklanki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj. Gotowy zaczyn odstaw na 10 minut, żeby drożdże popracowały.
Pozostałą część mąki przesyp do dużej miski, dodaj pozostałą część cukru i mleka. Wbij jedno całe jajko. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn. Ciasto wymieszaj łyżką. Miskę z ciastem przykryj czystą ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę. Pokrojone jabłka dodaj do ciasta drożdżowego. Składniki wymieszaj. Ciasto odstaw na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Ciasto wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię. Placki drożdżowe z jabłkami smaż na złoty kolor z dwóch stron.