Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki po zbójnicku dla jarosza"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 41
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć od nadmiaru wody. Cebulę obrać, posiekać drobno, połączyć z ziemniakami.
Masę posolić, dodać ok. 3/4 szklanki mąki, jajko, wymieszać na rzadkie ciasto. Wylewać chochlą na rozgrzany olej i smażyć na złoto placki. Zdjąć, trzymać w cieple.
Kurki przebrać, oczyścić, umyć, większe przekroić na połówki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Zasypać łyżką mąki, zasmażyć, podlać śmietaną i dusić.
Podawać placki ziemniaczane polane sosem kurkowym i posypane umytą i osuszoną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
ok. 45 minut
Można usmażyć jeden wielki placek, o średnicy patelni, na osobę, ale trudno go wysmażyć. Małe placki są smaczniejsze!Źródło: Twoje Imperium