Do góry

Desery Przepis na:

Placki twarogowe - Małdrzyki krakowskie

Placki twarogowe - Małdrzyki krakowskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 194

Dodano:

Odsłon: 398

To wersja placków z serem twarogowym i podanych z cukrem pudrem. Pochodzą z małopolski. Co ciekawe można spotkać się także z nazwą ,,mądrzyka''.

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g mąki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder - do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki twarogowe - Małdrzyki krakowskie

Przygotowanie

  1. Twaróg zmielić i zmiksować. Mąkę przesiać. Jajka wbić do twarogu, dodać przesianą mąkę (w zależności od konsystencji twarogu ile ma wody) i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, przelać do masy serowej i jeszcze raz wymieszać.
    Placki smażyć rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, odsączać z nadmiaru tłuszczu.
    Na koniec posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń