Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane z grzybami i serem pleśniowym"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 177
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 193
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 177
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżąca wodą, osusz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Powstałą masę lekko posól i odstaw pod przykryciem.
W tym czasie obierz jedną cebulę. Zetrzyj ją na tej samej tarce co ziemniaki. Dodaj do masy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbij jajko.
Ser żółty zetrzyj, połowę porcji wsyp do masy ziemniaczanej. Dodaj 1-2 łyżki mąki. Dopraw solą, sporą szczyptą pieprzu i majerankiem, wymieszaj. Na oleju partiami smaż rumiane placki.
Grzyby oczyść, gotuj w osolonej wodzie około 15 min. Osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z drugą posiekaną cebulą. Wkrusz ser pleśniowy, dodaj resztę startego żółtego sera. Całość oprósz solą i pieprzem. Masę nakładaj na ciepłe placki ziemniaczane i od razu podawaj na stół.
Czas ok. 45 min; porcja – 580 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety