Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placuszki w potrawce"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 175
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 139
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 790
Składniki
Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich jedną posiekaną ce bulę, jajko oraz mąkę. Przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj obrane i opłukane marchewki.
Pozostałe cebule obierz, pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz, obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręczniczkiem. Pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso i smaż na złoty kolor, często mieszając, około 10 minut. Dodaj marchewkę oraz cebulę, a po 5 minutach posiekane pomidory.
Duś 3 minuty. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy ziemniaczanej, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z potrawką i ziołami.
Nie przejmuj się, jeśli twój maluszek nie przepada za cebulą. Po przesmażeniu i podduszeniu jej smak będzie raczej niewyczuwalny. Pamiętaj jedynie, by drobno ją posiekać. Jeśli natomiast zamierzasz dodawać to warzywo do podawanych na zimno sałatek i surówek, posiekaj cebulę i sparz wrzątkiem na sicie. Dzięki temu na pewno przestanie być ostra.
porcji, czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety