Do góry

Desery Przepis na:

Plastry ananasa w cieście kokosowym

Plastry ananasa w cieście kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 584 Ocena: 10528

Dodano:

Odsłon: 10078

Doskonały deser na ciepło, soczysty i chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko. Szybko też znika z talerzy. Coś podobnego jadłam w restauracji orientalnej a teraz przyrządziłam w domu na swój sposób. Wszystkim bardzo smakowało.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 90-95 g
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy 1/2 płaskiej łyżeczki
  • szczypta soli
  • woda gazowana ok. 80 ml
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe ok. 150 -200 g
  • olej do smażenia
  • plastry ananasa w zalewie (6-8 sztuk )
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dla 2-3 osób/.
    Plastry ananasa odsączyć w zalewy.
    W rondelku rozgrzać olej.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, cukier, żółtko i taką ilość wody aby otrzymać konsystencję gęstej śmietany.
    Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Plastry ananasa maczać w cieście i obtoczyć w wiórkach.

  2. Ananasy w cieście smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut z każdej strony.
    Przekładać na ręcznik papierowy.
    Szybciutko podawać.

    Porada. Można dodać nieco więcej mąki wtedy placki będą grubsze,
    można też 1/3 mąki zastąpić MĄKĄ RYŻOWĄ.
    My lubimy cieńsze ciasto i z dodatkiem mąki ryżowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń