Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wygląda trochę jak chałka, ale smakuje o wiele lepiej.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2213
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9146
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1742
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2213
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 9146
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1742
Składniki
Ilość: 2 plecionki
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.
Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej należy zrobić rozczyn.