Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wygląda trochę jak chałka, ale smakuje o wiele lepiej.
Ilość: 2 plecionki
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.
Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej należy zrobić rozczyn.
IDEALNA NA ŚNIADANIE DLA DZIECI, Z KONFITURĄ LUB PO PROSTU -ZE SZKLANKĄ MLEKA :)
Odsłon: 9428
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 258
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 284
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 124
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 225
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 969
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2573
W sezonie cukiniowym warto wykorzystać te pyszne i wartościowe warzywo, u mni...
Odsłon: 258
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 284
Makaron z mięsem i sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki, smacz...
Odsłon: 124
Pyszne pierogi z jabłkowo serowym nadzieniem z dodatkiem cynamonu polane prze...
Odsłon: 225
Pyszne szybkie i lekkie danie obiadowe naleśniki z białym serem i jabłkami pr...
Odsłon: 969
Pyszna, zdrowa i lekka sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku.Warzywa poch...
Odsłon: 2573
Składniki
Ilość: 2 plecionki
W misce przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól, roztopione masło, jajko oraz ciepłe mleko. Wszystko zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie dokładnie połączone. Formujemy kulę, którą wkładamy do miseczki i lekko posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do podwojenia objętości ok. 2 godz. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy. Stolnicę posypujemy dosyć dużą ilością mąki, następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Prostokąt smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami. Ciasto przekrawamy na pół i zwijamy jak roladę. Środek zwiniętych ciast rozcinamy wzdłuż na pół, zostawiając ok 3-4 cm od góry nie przekrojonego ciasta, aby się ładnie zwijało. Dwa rozcięte końce splatamy i zlepiamy koniec, aby się nie rozwiązał podczas pieczenia. Przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę i przykrywamy ściereczką, zostawiając na 40 min. do napuszenia. Po tym czasie smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, do 180 C na ok. 20 min, do zbrązowienia skórki. Smacznego.
Jeśli używamy świeżych drożdży wcześniej należy zrobić rozczyn.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z czekoladą
Desery
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Desery
Ciasto Kaszak
Desery
Ciasto Lodowe Ombre
Sernik z czekoladą
Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na r...
Odsłon: 284
MUFFINKI Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
Lekkie ciasto, kwaskowe jabłka i dużo słodkiej kruszonki to połączenie idealn...
Odsłon: 74