Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tego ciasta chyba nie muszę zachwalać ;) Robiła je moja mama i babcia – proste ciasto, z dodatkiem domowych powideł jest po prostu pyszne :)
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2098
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11051
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 92
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2098
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 11051
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 92
Składniki
Margarynę siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, śmietaną i 4 żółtkami. Ciasto dzielimy na 3 części, jedną z nich zagniatamy z kakao. Każdą część owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika by stwardniały. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można piec w prostokątnej lub kwadratowej. Ja upiekłam w kwadratowej o boku 25 cm - bo lubię wyższe ciasto ) ścieramy na tarce o grubych oczkach 1 część białego ciasta, na to wykładamy powidła lub dżem, ścieramy kakaowe ciasto, wykładamy ubitą na sztywno pianę z 4 białek z dodatkiem 3/4 szkl. cukru, a na pianę ścieramy ostatnią część białego ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.