Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17573
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5039
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 18193
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1840
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 457
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17573
Udka soczyste z kurczaka pieczone w aromatycznej marynacie, podane z kiszoną...
Odsłon: 5039
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 18193
Przepis dnia
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 1840
Nie ma to jak maślane ciasteczka - każde z nich kusi swoją słodyczą i rozpływ...
Odsłon: 457
Składniki
Masa makowa:
Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu.
Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką.
Ciasto:
Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier , żółtka, oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika.
Pianka z białek:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i odstawiamy.
W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy.
Do ubitych białek wsypujemy budyń i krótko miksujemy do połączenia składników.
Na surowy spód ciasta posmarowany dżemem wykładamy masę makową. Kolejno ubite białka.
Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika.
Ciasto pieczemy ok. 60 w temperaturze 170 stopni. Gotowe przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!