Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak z wiśniami

Pleśniak z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 311 Ocena: 5623

Dodano:

Odsłon: 18416

Znane ciasto a dodatek wiśni sprawia,że jest jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze

Składniki

  • maka pszenna 3 szklanki
  • masło 200 g
  • proszek do pieczenia czubata łyżeczka
  • cukier 1/2 szklanki + 3 łyżki
  • jajka 5 szt
  • kakao 2 łyżki
  • dżem wiśniowy ok 250 g
  • wiśnie (mogą być z kompotu) ok 1 szklanka
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło posiekać z mąką zmieszaną z proszkiem i solą,trzema łyżkami cukru i żółtkami.Zagnieść ciasto i podzielić na 3 kule (jedną trochę większą a dwie mniejsze). Jedną z mniejszych kul zagnieść z kakao.Każdą kulę owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min lub na całą noc do lodówki.

  2. Białka ubić na sztywno z 1/2 szklanki cukru.Większą kulę jasną zetrzeć na tarce na grubych oczkach i wyłożyć równomiernie na blachę (u mnie wymiary 25x30),na startym cieście rozłożyć warstwę dżemu a na dżem poukładać wiśnie.Na wiśnie zetrzeć kulę ciasta ciemnego z kakao,pokryć pianą z białek a na pianę zetrzeć kulę ciasta jasnego.Piec ok 40-45 min w temp.180 st,smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eva_s 24 lipca 2013 Robiłam ddzisiaj wyszło super smaczne. Zostawiam kciuka i do książki :) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 24 kwietnia 2013 o matko, na wieki zapomniałam o tym ciachu!! jest boskie i tak miło kojarzy się z dzieciństwem:), sentymentalnie daję kciuka:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 kwietnia 2013 Ciasto wygląda pysznie. Zabieram je sobie do swojej książki a Tobie daję punkcik bo ciasto na to zasługuje:-)) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 kwietnia 2013 uwielbiam to ciasto ja smaruje powidłami i posypuje wiśniami drylowanymi. Zawsze w sezonie wiśniowym robię wiśnie drylowane do słoiczków, które potem wykorzystuje to pleśniaka i nie tylko :))) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 16 kwietnia 2013 Pycha !!!! Robiłam zawsze z jabłkami. Mam wisienki zamrożone, będą na to ciacho.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kopciuszek 16 kwietnia 2013 Pleśniaczek z kwaskowatymi wiśniami, mmm... Pychotka:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 kwietnia 2013 nie znam nikogo kto by nie lubił pleśniaka :-) wypróbowałam go już z wieloma owocami, m.in. z wisniami, śliwkami, brzoskwiniami, gruszkami, jabłkami i truskawkami. Pod każdą postacią smakuje rewelacyjnie :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 15 kwietnia 2013 A dziwne , pięciu chwalących a ocena " z kciukiem " tylko 4 - ciekawe ??? - chyba niektórzy tylko słodzą , ale punktów nie stawiają - tak właśnie zauważyłam .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń