Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak w wersji ze świeżymi owocami. Oczywiście poza sezonem można użyć mrożonych śliwek lub powideł.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5392
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1747
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5289
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1796
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5392
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1747
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5289
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1796
Składniki
Zimną margarynę pokroiłem na kawałki, dodałem mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru i żółtka. Zagniotłem ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto podzieliłem na dwie części, jedną wyłożyłem na blachę a do drugiej dodałem 2 łyżki kakao i wyrabiałem aż się do uzyskania jednolitego koloru.
Na ciasto w blaszce poukładałem połówki śliwek (skórką w dół) i posypałem kaszą manną która wchłonie sok. Śliwki powinny być bardzo gęsto, nikt nie chce dostać suchego kawałka... Następnie połowę brązowego ciasta starłem na dużych oczkach przykrywając owoce.
Z białek z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną ubiłem pianę którą wyłożyłem na ciemne ciasto, a następnie pianę przykryłem pozostałą połową ciemnego ciasta znów tarkując.
Piekłem około 45 minut z termoobiegiem w 180 stopniach na blaszce 25x40. Ostudzone ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumę, otręby siemię lniane, ostropest. W niewielkich ilościach jest niezauważalne.