Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1095
Dodano: 08.03.2021
Odsłon: 922
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Do miski przesiać 400 g mąki pszennej, dodać szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Następnie do mąki zetrzeć masło i całość dobrze ze soba rozetrzeć tak aby powstała drobna kruszonka.
Do powstałej kruszonki dodać żółtka i jogurt / śmietanę. Składniki wymieszać łyżką a następnie wyrobić ręcznie, na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto owinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotować beze: w misce ubić białka wraz z cukrem i szczypta soli. Do ubitych na sztywno białek dodać zmielone orzechy i dobrze wymieszać.
Ciasto wyjąc z lodówki i wyłożyć na poruszoną mąką stolnicę. Podzielić na równe części, u mnie 15, po 50 g każda. Z każdej z nich uformować kulę, którą następnie rozwałkować na okrągły placek.
Na każdym placku zrobić 4 nacięcia 2 cm od środka. Patrz film. Na środek placka wyłożyć około 1 łyżkę ubitych białek, które szczelnie owinąć, na zakładkę, powstałymi po nacięciu częściami ciasta. Tworząc w ten sposób różyczkę.
Każde ciasteczko odłożyć na tace do pieczenia, wyłożoną pergaminem.
Piec w 180 st. C 20 – 25 minut.
Upieczone i wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 09 marcaZgłoś do usunięcia
Pyszotka:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SprytnaChochla 09 marcaZgłoś do usunięcia
Śliczne!0 Kto głosował? | Odpowiedz