Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Półksiężyce migdałowe"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Składniki
Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone migdały oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wówczas możesz dodać żółtko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godziny.
Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce. Ciastka ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości między ciastkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut, na złoty kolor.
Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, wcześniej wymieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.Źródło: Tina