Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjny marokański deser, szybki, prosty i genialny w smaku, a że sezon na pomarańcze w pełni, to trzeba korzystać ;-)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3870
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3847
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3870
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3847
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Składniki
do deseru najlepiej użyć dojrzałych pomarańczy Nawels, ponieważ nie mają pestek i są słodkie - łatwo je poznać, ponieważ na wierzchołku owocu, pod skórką, znajduje się dodatkowy, nierozwinięty owoc, tzw. pępek (jak na zdjęciu)
ostrym nożem z pomarańczy ścinamy górę i dół, a potem ustawiamy owoc na desce i ocinamy dookoła skórkę wraz z białą błonką, w ten sposób obraną pomarańczę kroimy na dość grube plastry, a potem ewentualnie każdy plater na ćwiartki
pomarańcze polewamy miodem, posypujemy cynamonem i mieszamy, rozkładamy do salaterek, opcjonalnie możemy posypać pestkami granatu i gotowe, smacznego ;-)