Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjny marokański deser, szybki, prosty i genialny w smaku, a że sezon na pomarańcze w pełni, to trzeba korzystać ;-)
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 209
Bitki z mięsa z sosem pieczeniowym, podane z kaszą pęczak i sałatką z czerwon...
Odsłon: 235
Pieczony kurczak cytrynowy to danie dla wielbicieli wyrazistych, nieco orient...
Odsłon: 10727
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 70
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 209
Bitki z mięsa z sosem pieczeniowym, podane z kaszą pęczak i sałatką z czerwon...
Odsłon: 235
Pieczony kurczak cytrynowy to danie dla wielbicieli wyrazistych, nieco orient...
Odsłon: 10727
Chleb z mąki lnianej. Ja swój chleb ukroiłam jeszcze gorący więc jest trochę...
Odsłon: 70
Składniki
do deseru najlepiej użyć dojrzałych pomarańczy Nawels, ponieważ nie mają pestek i są słodkie - łatwo je poznać, ponieważ na wierzchołku owocu, pod skórką, znajduje się dodatkowy, nierozwinięty owoc, tzw. pępek (jak na zdjęciu)
ostrym nożem z pomarańczy ścinamy górę i dół, a potem ustawiamy owoc na desce i ocinamy dookoła skórkę wraz z białą błonką, w ten sposób obraną pomarańczę kroimy na dość grube plastry, a potem ewentualnie każdy plater na ćwiartki
pomarańcze polewamy miodem, posypujemy cynamonem i mieszamy, rozkładamy do salaterek, opcjonalnie możemy posypać pestkami granatu i gotowe, smacznego ;-)