Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tradycyjny marokański deser, szybki, prosty i genialny w smaku, a że sezon na pomarańcze w pełni, to trzeba korzystać ;-)
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 176
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 221
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 875
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 176
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 221
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 875
Składniki
do deseru najlepiej użyć dojrzałych pomarańczy Nawels, ponieważ nie mają pestek i są słodkie - łatwo je poznać, ponieważ na wierzchołku owocu, pod skórką, znajduje się dodatkowy, nierozwinięty owoc, tzw. pępek (jak na zdjęciu)
ostrym nożem z pomarańczy ścinamy górę i dół, a potem ustawiamy owoc na desce i ocinamy dookoła skórkę wraz z białą błonką, w ten sposób obraną pomarańczę kroimy na dość grube plastry, a potem ewentualnie każdy plater na ćwiartki
pomarańcze polewamy miodem, posypujemy cynamonem i mieszamy, rozkładamy do salaterek, opcjonalnie możemy posypać pestkami granatu i gotowe, smacznego ;-)