Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutka, lekka jak puch, pachnąca aromatyczną pomarańczą, z kawałkami słodkiej żurawiny. Tak w wielkim skrócie można by opisać tę babkę. Szczerze powiem, że babki nie należą do ciast za którymi jakoś szczególnie przepadam, jestem co do nich po prostu neutralna. Nie przekonują mnie do siebie tym, że w większości są suche i w momencie ich jedzenia trzeba przepijać je wodą. Z tą babką jest zupełnie inaczej. Dzięki temu, że w jej składzie jest sok pomarańczowy jest ona lekka ale jednocześnie wilgotna. Do tego suszona żurawina, która nadaje słodyczy i pyszne wielkanocne ciasto gotowe ????
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34578
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 342
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 218
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34578
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 178
Składniki
Proszek do pieczenia mieszamy razem z mąką oraz szczyptą soli. W dużej misce ucieramy masło aby zbielało, następie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ponownie ucieramy. Dodajemy po kolei jajka i dokładnie ucieramy jeszcze około 3 minut.
Do powstałej masy dodajemy aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki i krótko wyrabiamy mikserem. Wlewamy połowę soku i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy resztę mąki, soku pomarańczowego oraz żurawinę oprószoną łyżką mąki. Masę mieszamy łyżką aby składniki się połączyły.
Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ją w temperaturze 180 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i wyjąć z formy.
Przygotowujemy lukier: do miski wsypujemy cukier puder oraz wlewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie mieszamy. Lukier powinien być gęsty ale lekko lejący. Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy pozostałą żurawiną i skórką pomarańczową.