Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa tęcza"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Składniki
Żelatynę namocz w odrobinie ciepłej wody, pozostaw na kilka minut do napęcznienia. Do rondelka lub garnuszka wlej 5 łyżek zwykłego soku pomarańczowego. Podgrzej go (nie gotuj!), dodaj żelatynę. Ogrzewaj, mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
2/3 rozpuszczonej żelatyny połącz z pozostałym sokiem z żółtych pomarańczy. Resztę żelatyny dodaj do soku z czerwonych pomarańczy, wymieszaj. Jeśli uznasz, że kolor jest mało intensywny, dodaj odrobinę czerwonego barwnika spożywczego.
Do wysokich szklanek rozlej 2/3 żółtego soku z żelatyną. Odstaw do stężenia. Ostrożnie wlej czerwony sok. Kiedy i on stężeje, podolewaj resztę jasnego soku.
Żółtka ubij na parze, stopniowo dodając białe wino oraz cukier. Winną pianę rozłóż na stężałą galaretkę. Gotowy deser ozdób plasterkami sparzonej pomarańczy.
Czas ok. 45 min; porcja – 170 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety