Do góry

Desery Przepis na:

Pomarańczowe muffiny z dynią

Pomarańczowe muffiny z dynią

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 126

Muffiny z dodatkiem purre z dyni i pomarańczą mają piękny słoneczny kolor, są aromatyczne i bardzo smaczne.

Składniki

  • purre z dyni hokkaido 15 dag
  • masło 15 dag
  • cukier kryształ 15 dag
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • mąka tortowa 20-25 dag
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • pomarańcza 1 szt
  • sok z pomarańczy 50 ml
  • cukier puder 1 łyżka
  • sól szczypta
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pomarańczowe muffiny z dynią

Przygotowanie

  1. Dynię oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować, ostudzić.

  2. Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Dodać pure z dyni, sok z pomarańczy, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.

  3. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.

  4. Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Na wierzch ułożyć po kawałeczku oczyszczonej pomarańczy.


  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temp 180 stopni. Upieczone babeczki oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić według swojego uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń