Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, chrupiące i bardzo aromatyczne ciasteczka :-)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4771
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9003
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10591
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4771
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 849
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9003
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1324
Składniki
Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wyrobić miękkie ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Oba ciasta włożyć do lodówki i schładzać 30 min.
Oba ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20cm i grubości 3 cm. Biały plaster posmarować lekko ubitym białkiem i przykryć ciemnym ciastem, przekroić ciasto wzdłuż i jeden kawałek odwrócić do góry nogami. Bok posmarować białkiem i przyłożyć drugi kawałek, tak aby utworzyły szachownicę, starannie docisnąć.
Ciasto pokroić na plastry i układac je na płasko na blaszce, pozostawiając dosyć miejsca na wyrośnięcie.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min
Smacznego :-)