Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, chrupiące i bardzo aromatyczne ciasteczka :-)
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 368
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1754
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3529
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 368
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1754
Składniki
Posmarować cienko tłuszczem blachę do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem, dodać skórkę pomarańczową, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas ucierając. Wyrobić miękkie ciasto. Podzielić je na pół, do jednej części dodać stopioną czekoladę i dokładnie wyrobić. Oba ciasta włożyć do lodówki i schładzać 30 min.
Oba ciasta rozwałkować na prostokąty o wymiarach 7,5 na 20cm i grubości 3 cm. Biały plaster posmarować lekko ubitym białkiem i przykryć ciemnym ciastem, przekroić ciasto wzdłuż i jeden kawałek odwrócić do góry nogami. Bok posmarować białkiem i przyłożyć drugi kawałek, tak aby utworzyły szachownicę, starannie docisnąć.
Ciasto pokroić na plastry i układac je na płasko na blaszce, pozostawiając dosyć miejsca na wyrośnięcie.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min
Smacznego :-)