Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomarańczowy obłoczek to połączenie lekkości i puszystości z wyśmienitym, pomarańczowym akcentem. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a w efekcie otrzymujesz wspaniały deser, idealny na upalne dni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2110
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5551
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5569
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2110
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5551
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5569
Składniki
Wykonaj biszkopt. Oddziel białka od żółtek i wbij do miski. Ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier oraz żółtka. Zmniejsz obroty miksera i dodaj olej oraz mąkę. Wlej biszkopt do blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i wystudź.
W międzyczasie rozpuść żelatynę w 80 ml wrzątku oraz galaretkę w 250 ml gorącej wody. Odstaw do przestygnięcia.
W dużej misce utrzyj serek z cukrem i delikatnie połącz z ubitą w drugiej misce zimną śmietaną. Dodaj stężałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Wylej masę serową na biszkopt i wstaw do lodówki.
Obierz pomarańcze i usuń wszystkie błonki, aby pozostały czyste cząstki miąższu, następnie przełóż do garnka. Wyciśnij sok z 3 pomarańczy i także przelej do garnka. Zagotuj owoce i gotuj kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aby pomarańcze się rozdrobniły, a konsystencja zaczęła przypominać konfiturę. Powoli wsypuj proszek galaretki i szybko wymieszaj, by nie powstały grudki. Wyłóż pomarańczowy mus na sernik, wyrównaj powierzchnię i schładzaj w lodówce kilka godzin. Udekoruj cukrem kryształem i plasterkami pomarańczy. Podawaj w towarzystwie ulubionej kawy lub szklanki lemoniady.