Do góry

Desery Przepis na:

Pomidorowy piernik z masą serową

Przepis dnia 2019-12-12
Pomidorowy piernik z masą serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 620 Ocena: 11209

Dodano:

Odsłon: 1316

Obłędnie dobry. Lekko wilgotny piernik z orzechami, przełożony masą serową.

Składniki

  • pomidory z puszki 250 ml
  • 1 banan
  • cukier brązowy ( kokosowy ) 1/2 szklanki
  • olej 1/2 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • przyprawy do piernika 15 g
  • kakao 1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda 1płaska łyżeczka
  • szczypta soli + 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • Masa : mascarpone 250 g
  • serek waniliowy 200 g
  • cukier muscovado 1-1,5 łyżki
  • Polewa : czekolada 100 g
  • oliwa lub olej 2 łyżki
  • jagody goji do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Blaszka keksówka ok. 30 cm.
    Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem.
    Orzechy posiekaj.

    Wybierz pomidory z zalewy i zblenduj je na gładko z bananem, cukrem i olejem.

  2. Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką.
    Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
    Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj masę.
    Piecz w 180 C 40-50 minut do suchego patyczka.

  3. Masa.
    Schłodzone serki wymieszaj z cukrem.
    Przestudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół i odkrój ewentualne nierówności.
    Masą przełóż ciasto, wstaw do lodówki.

  4. Polewa.
    Czekoladę rozpuść z oliwą ( nie dopuszczaj do zagotowania ).
    Lekko ciepłą polewą polej piernik.
    Udekoruj jagodami goji, które krótko moczymy w ciepłej wodzie i osączamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń